söndag 21 juni 2015

DEL 12: PORR DEN NYA DROGEN

DEL 12: KAN PORR VIA INTERNET LEDA TILL VÅLD?

För några år sedan tittade ett team forskare på de populäraste porrfilmer. De plockade 50 av dessa slumpmässigt och analyserade dem. Av de 304 scenerna i filmerna innehöll 88 % fysiskt våld. Dessutom var det 49 % som innehöll verbala kränkningar.

Det är ingen hemlighet att en del porr är våldsam, men de flesta människor tror att det är något annorlunda än ”vanlig” pornografi - något i utkanten. All porr är inte så, säger dess försvarare. Människor kan välja vad de vill se och om de väljer våldsamma grejer så är det deras val, eller hur?
Det är sant att inte all porr är samma sak, men verkligheten är att majoriteten av även den mest vanliga porr är fylld av kvinnor som fysiskt och/eller verbalt misshandlas eller kränks - och att titta på detta betalar betraktaren ett pris för.

Ovannämnda team av forskare tittade alltså på de populäraste porrfilmer – de som köptes och hyrdes oftast. Från den gruppen plockade de slumpmässigt 50 och analyserade dem. Av de 304 scener filmerna innehöll var det 88 % som innehöll någon form av fysiskt våld. Dessutom innehöll 49 % verbala kränkningar. Totalt innehöll bara en scen av 10 inte någon aggression alls. Den typiska scenen innehöll i genomsnitt 12 fysiska eller verbala kränkningar. En fartfylld scen lyckats få förstaplats med 128 i en och samma scen.

Till skillnad mot våld i vanliga filmer där någon får en smäll eller blir arg och klappar till, är 95 % av offren för aggression i porrscener antingen neutrala eller verkar gilla det som pågår. Och medan riktningen för detta var kvinnor 94 % av tiden, var det fyra gånger större benägenhet att män blev förargade över sina angripare när en man var offret, än när det handlade om hans kvinnliga medspelare.

Med andra ord blir kvinnor misshandlade i porr medan de ler accepterande över det.

Även om porranvändare lyckas undvika våldsamt material är det svårt att inte påverkas. Studie efter studie visar att det finns tydliga samband mellan att titta på även icke-våldsam porr och användares benägenhet att använda verbalt tvång, alkohol och andra droger för att driva kvinnor till sex. Och de som konsekvent tittar på icke-våldsam porr är mer benägna att ha värderingar som främjar kränkningar och rent av sexuella övergrepp av både kvinnor och flickor.

Och förändringarna slutar inte bara med användarens inställning. En analys av 33 olika studier har funnit att exponering för både icke-våldsam och våldsam porr ökar aggressivt beteende, både med våldsamma fantasier och faktiskt begångna våldshandlingar.

Det kanske inte är så överraskande att ju mer våldsam porr en porranvändare ser på, desto mer sannolikt att personen förstärker och agerar ut i just våld.

Om du undrar hur det kan komma sig att genom att sitta på en stol och titta på porr faktiskt ändrar vad en person tänker och gör, går svaret tillbaka till hur porr förändrar hjärnan [se Del 2: Porr Förändrar Hjärnan]. När en person tittar på porr är hjärnan upptagen med att koppla samman vad som händer på skärmen med sexuell upphetsning. Så om de tittar på en kvinna som blir misshandlad och kallad olika nedvärderande saker medan de är sexuellt upphetsade, blir de mer benägna att associera denna typ av våld med att vara sexuell. Även om den porr de för tillfället tittar på inte är våldsam får de lära sig att andra människor inte är annat än föremål gjorda för att användas för sexuell njutning.

För att göra saken ännu värre - när porr visar våldsoffer som acceptera eller njuter av att bli kränkta börjar personer som tittar på lära sig att de vill bli behandlad på det sättet, vilket ger tittarna tillåtelse att själva agera på det sättet.

Sexuell undervisning av denna typ leder till beteendeförändringar som sträcker sig från att vara mer benägna att verbalt trakassera kvinnor till problem som är mer allvarliga – t ex så våldtäkt. Den skrämmande sanningen är att både icke-våldsam och våldsam porr gör användarna mer benägna att stödja våld mot kvinnor och att tro att kvinnor tycker om att bli våldtagna. Dessa föreställningar har visat sig vid flera studier vara en signal för att kunna förutsäga om en person är sexuellt aggressiv i verkliga livet. Med våldsam och/eller våldtäktsporr är kopplingarna särskilt tydliga. I en studie fann man att personer som hade tidigare hög exponering för våldsam porr hade sex gånger större benägenhet att våldta, än de som hade låg tidigare exponering.


Naturligtvis kommer inte alla som tittar på porr att förvandlas till våldtäktsmän, men detta är inte samma sak som att säga att porranvändning INTE driver på en våg av våld i ett större sammanhang. Det allra mesta av den porr som ses av miljontals människor varje dag undervisar att förnedring och våld är en normal del av vad sex är - och denna sexuella undervisning förändrar vad som händer i olika privata rum runt om i världen. Det gör det svårare för många män att känna sig upphetsad om de inte kan göra vad de har sett i porren och det lämnar kvinnor i en situation där de känner att de inte kan uttrycka vilken smärta detta orsakar dem. Och ju mer porr lär oss att aggression är en del av sex, ju mer osynlig blir våldet.

Har ditt porranvändande lett till att du förändrat dina attityder till sex och relationer? Gör du saker sexuellt som egentligen går emot dina egna värderingar? Ring gärna DBK för råd - 08-654 00 66! Eller mejla till info@dbksverige.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar