torsdag 18 juni 2015

ÅTERFALLSÄSONGEN ÄR SNART HÄR

Snart är det semestertider. Långhelger och semestrar kan vara grogrund för dåligt mående på en mängd olika sätt. Media förstärker också våra förväntningar på en varm, nära och kärleksfull familjegemenskap under långhelger och semesterperioder. Detta är inte lätt om man egentligen känner känslor av ensamhet och besvikelse. Det är nära till hands att gå in i olika roller och glömma vem man är – och var man kommer ifrån. Människor som belastas av sexberoende kan upptäcka sig längta efter konkreta sätt att fly den känslomässiga spänning som dessa perioder medför.
Långhelger och semestrar sätter mer emotionell press på oss alla t ex genom intensivare interaktion i familjen eller hos släktningar. De ger också ostrukturerad tid och rikliga tillfällen att agera ut på olika sätt, inte minst genom hejdlöst ätande, godis och dryck, som kan utmana den mest hälsomedvetna. 
För de som kämpar med sexberoende och tvångsmässighet i kärlek och relationer är storhelger och semestrar återfallssäsong. Tillfrisknande är en färskvara som behöver underhållas dagligen. Pga. detta kan vi självklart aldrig rekommendera att man avbryter sin behandling hos oss ens för att åka på semester. Man kan nämligen aldrigta semester från sexberoendet och vår erfarenhet säger oss att risken för återfall i gamla destruktiva mönster är överhängande. Vi tycker inte våra patienter ska utsätta sig för onödiga risker. 
Dessutom avstannar tillfrisknandeprocessen ju längre tid man är ifrån sin hemmagrupp. När processen stannar av finns också en rejäl risk att man sugs tillbaka in i sina gamla överlevnadsstrategier och destruktiva mönster. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar