torsdag 23 april 2015

DEL 9: PORR - DEN NYA DROGEN

DEL 9 - DITT PORRANVÄNDANDE SKADAR DIN PARTNER

(Artikeln i sin helhet kan ses som egen sida här till höger. Om du är intresserad av den forskning som artikelserien bygger på finns den på http://sexberoendeutbildning.blogspot.se.)

Flera studier har visat att partners till porranvändare rapporterar ofta känslor av förlust, svek, misstro, förödelse och ilska när de lär sig att den andra halvan i relationen använder porr via internet. Många visar fysiska symtom på ångest och depression.

Här kommer en obekväm sanning: Medan porr är något som användaren kan välja att göra på egen hand, påverkar deras porranvändning inte bara dem - det påverkar deras partner också, och oftast inte till det bättre. Två av de mest respekterade pornografi forskare i världen, professorer Jennings Bryant och Dolf Zillmann vid University of Alabama i USA, som studerat effekterna av porr och media under mer än 30 år säger att när det kommer till porranvändning "Det finns inga rigorösa forskningsresultat som visar på önskvärda effekter som har rapporterats." Med andra ord, i all seriös forskning som gjorts på porr är det ingen som funnit att det har några fördelar. Vad flera studier har funnit är däremot att porranvändning kan orsaka allvarliga skador, inte bara för användaren men också hos deras närmaste - särskilt deras partners.

Studier har visat att så lite som en exponering till mjukporr kan medföra att användaren känner sig mindre lockade av sin partner. Och när en person använder porr via internet ofta, är de mycket mer benägna att känna sig mindre nöjda med sin partners utseende, deras sexuella förmåga och sexuell attraktion. Varför denna plötsliga besvikelse? Antagligen därför att porr har en helt fiktiv version av hur människor ser ut och beter sig som gör att det ser ut som en spännande verklighet som deras partner ofta känner att de aldrig kan leva upp till.

Med tanke på att kvinnorna som avbildas i porr ofta har ”förbättras” kirurgiskt och att bilderna behandlats på olika sätt är det inte svårt att förstå varför. Enligt en undersökning i USA är det bara en av sju kvinnor som inte tror att porr har höjt mäns förväntningar på hur kvinnor ska se ut.

Och det är inte bara kvinnornas utseende som hålls som standard i porr. Det mesta handlar om män; kvinnor framställs som nöjda oavsett vad man vill göra - även om det är farligt, smärtsamt, eller förödmjukande. I en studie av de mest populära porrfilmer fann man att nio scener av 10 visade kvinnor som verbalt eller fysiskt misshandlades där de kvinnliga offren nästan alltid svarade upp med antingen glädje eller verkade vara neutrala. Även i den mest vanligaste porr är det sex som visas till övervägande del förnedrande mot kvinnor. Den är oftast inriktad mot att öka männens njutning. Ett resultat av detta är att manliga porranvändarnas idéer om vad sex bör vara ofta är skev. Många partners uppger att de är ofta ombedda att agera ut porrmanus eller göra saker de inte är bekväma med eller som de själva upplever som förnedrande.

I intervjuer med kvinnor i college-ålder i USA har feministisk författare Niomi Wolf funnit att kvinnor känner ofta att "de aldrig kan mäta sig med det som förekommer på porrsajter, och att de aldrig kan be om vad de själva vill" i sina sexuella relationer.

Och den känslomässiga smärtan kan vara mycket djupare än att ha det dåligt i sängen. Kvinnor i vår kultur förväntar sig vanligtvis att ha intima relationer som bygger på förtroende, respekt, ärlighet och kärlek. När en kvinna får reda på att hennes partner använder porr - som vanligtvis glorifierar det motsatta: respektlöshet, missbruk, aggressivitet, och otrohet – skadar inte detta bara det förtroende hon har till sin partner, det skakar också om grunden för allt hon trodde på om hennes relation.

Smärtan kan få mycket allvarliga konsekvenser. Flera studier har visat att kvinnor rapporterar ofta en känsla av förlust, svek, misstro, ödeläggelse och ilska när de får reda på eller avslöjar att deras partner använder porr via internet. Många kvinnor visar fysiska symptom på ångest och depression. Ett stort antal kvinnor visar tecken på PTSD, och en del har till och med blivit självmordsbenägna.

För att göra saken värre isolerar sig kvinnor vars män är porranvändare i mer eller mindre hög grad från sina källor för socialt stöd - precis när de behöver dessa stödnätverk som mest. I många fall fruktar de att berätta för någon överhuvudtaget, antingen för att de skäms eller är rädda för att få skulden för sin partners problem. Känslan av misslyckande kan vara förödande.


För många partners kan skulden alltså även komma inifrån dem själva. En studie av kvinnor som är i relationer till porrberoende personer fann att medan kvinnorna ofta upplevde att deras partners var likgiltiga eller själviska, var de också oroliga över att problemet var på något sätt deras fel. Och för många av kvinnorna innebar deras partners porranvändning att hela relationen kändes som en fullständig fars. 

Har ditt porranvändande lett till traumatiska reaktioner från din partner? Blundar du för detta? 
Lider du som är partner till en porrberoende person i det tysta? Är du inne i ett destruktivt mönster pga. din mans porranvändande? Ring gärna DBK Sverige för vägledning och stöd! 
08-654 00 66 eller mejla till: info@dbksverige.se Inga kommentarer:

Skicka en kommentar