söndag 12 april 2015

DEL 8: PORR - DEN NYA DROGEN

DEL 8: PORR SABBAR DITT SEXLIV

(Artikeln i sin helhet kan ses som egen sida här till höger. Om du är intresserad av den forskning som artikelserien bygger på finns den på http://sexberoendeutbildning.blogspot.se.)

Porr leder ofta till mindre sex och mindre tillfredsställande sex. Och för många användare kan porr småningom betyda inget sex alls.

Porr lovar en virtuell värld fylld med SEX - mer sex, bättre sex. Vad som inte nämns är dock att ju längre en porranvändare går in i den fantasivärlden ju mer sannolikt kommer deras verklighet att bli precis tvärtom. Porr leder ofta till mindre sex och mindre tillfredsställande sex. Och för många användare innebär porr småningom inget sex alls med andra människor.

Det tar inte mycket porr för att saker och ting ska börja gå neråt. I en av de mest omfattande studierna på porranvändning som någonsin genomförts, fann forskarna att efter att ha utsatts för mjukporr var både män och kvinnor anmärkningsvärt mindre nöjda med sin egen partners utseende, deras nyfikenhet kring sex och deras sexuella prestanda. Att utsättas för porr bara en gång kan få folk att känna sig mindre förälskad i sin verkliga relation.

Varför? Därför att när en person tittar på porr ritas om deras sexuella färdplaner i hjärna. När en person har en sexuell upplevelse som känns bra, skapar deras hjärna en karta för att få dem tillbaka dit [Se DEL 2: PORRFÖRÄNDRAR HJÄRNAN]. Och eftersom våra hjärnor gillar nyheter skapar den kartor som leder till att någonting som är nytt och spännande belönas med en extra dos av kemikalier i hjärnan som får oss att må bra, och som samtidigt stärker dessa nervbanor.

Här är haken: våra ”hjärnkartor” kan antingen använda det de upptäckt eller förlora det. Ungefär som en vandringsled börjar växa igen om det inte blir trampad på. Kartorna i hjärnan som inte får trafik blir allt svagare. När en person börjar titta på porr skapas först nervbanor och sedan förstärks de som förbinder känslan som väcktes med bilder av porr. Under tiden som detta sker är de nervbanor som binder samman upphetsning med att se, röra vid, eller gosa med sin egen partner inte i bruk. Ganska snart är det man naturligt tänder på inte tillräckligt, och många porranvändare tycker inte de kan bli upphetsad av annat än just porr.

För tonåringar blir det ännu mer beklämmande. Många tonåringar har aldrig chansen att lära sig vad en hälsosam relation är innan porr börjar lära dem sin version - som vanligtvis är fylld av våld, dominans, otrohet och övergrepp. Eftersom de flesta människor inte är alltför entusiastiska över tanken på att vara i ett destruktivt förhållande finner ofta tonåringar som har fått sin sexualundervisning från porr att de inte kan skapa kontakt med riktiga romantiska partners, och att de inte vet hur man kan vara upphetsad av något annat än bilder på en skärm. Som biologen Gary Wilson sade, "Att använda porr är mer än att bara träna fel sport. Det ersätter även människors förmåga att spela den sport de verkligen vill lära sig spela."

Värderingar och känslor är inte heller det enda som förändras. För en flodvåg av manliga porranvändare blir det bländande klart att det finns ett problem när de inser att de överhuvudtaget inte längre kan ha riktig sex alls.

När en man utvecklade erektil dysfunktion (ED) För trettio år sen var det nästan alltid för att han höll på att bli äldre, oftast förbi 40 års ålder. Allt eftersom kroppen åldrades blockeras blodkärlen, vilket gör det svårare att behålla en erektion. Kronisk ED hos någon under 35 var nästan obefintliga.

Men detta var alltså innan internet porr. Dessa dagar är online anslagstavlor översvämmad med klagomål från porranvändare i tonåren och i 20-års åldern som klagar över att de inte kan behålla en erektion. En läkare på en ungdomsmottagning i Japan skrev en artikel i en dagstidning i Tokyo där han påstod att Japan inte kommer att finnas som nation i framtiden eftersom unga människor idag inte har sex. För denna typ av ED är problemet inte i penis - det är i hjärnan.

Erektioner drivs av kemikalier i hjärnans belöningscentrum som frigörs när man ser på, hör, luktar på, eller känner av något som tänder honom. Problemet för porranvändare är att de har kapat deras belöningscentrum med hjälp av porr för att få den att överbelasta deras hjärnor med dessa kemikalier. Som ett resultat svarar användarens hjärna genom att skära ner på mängden kemikalier den producerar och slutar svara lika bra på de kemikalier som släpps. Det är som när du står bredvid ett brandlarm; det är för mycket buller och du täcker öronen. Det är vad porr användarens hjärnor gör. När de kemiska nivåerna är för höga kämpar hjärnan tillbaka genom att blockera en del av det kemikalie flod som släpps.

Dessutom har porranvändare kopplat sin hjärna för att få upphetsning av att sitta ensam i ett rum och titta på 2D-bilder i stället för att koppla upphetsning till att vara med en verklig person.

På grund av deras sänkt sexuella respons och förändrade nervbanor i hjärnan säger många porranvändare att de inte kan bli tillräckligt upphetsad för att behålla sin erektion utan porr; och för många användare är även porr i sig inte tillräckligt i förlängningen. 

Har ditt porranvändande lett till att du har problem att ha sex med verkliga personer? Har du slutat delta i sociala sammanhang? Har ditt användande gjort att du är ensam? Eller klagar din partner över att du inte längre är tillgänglig? Ring och rådgör med DBK Sverige! 08-654 00 66. Eller mejla till info@dbksverige.se 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar