måndag 30 mars 2015

Del 5: PORR - DEN NYA DROGEN

Del 5 - Porrberoende via internet innebär eskalering

På grund av sin beroendeframkallande karaktär behöver en person oftast en ständigt ökande dos av porr via internet, för att bara må som vanligt. Det material som de söker sig till förändras också. Över tid har deras aptit drivit dem till mer hardcore varianter för att uppnå samma nivå av upphetsning.

Har du någonsin undrat hur det kommer sig att de som ger ut porr via internet kan fortsätta bedriva affärer när det finns så mycket gratis? Svaret är faktiskt ganska enkelt: när porranvändarna fastnat kommer de vilja ha mer och mer. "Att se gratis porr gör att man blir sugen på mer", säger Windy Seltzer, lärare vid Yale University, "När de söker sig igenom vad som finns tillgängligt gratis kommer de att söka sig till de tjänster man betalar för”.

Lyckligtvis för de som har porrsajter kommer inte mönstret att ändra sig någon gång snart, eftersom anledningen till det som händer finns inbyggd i hjärnan.

De som forskar i porr har funnit att porranvändarna anpassar sig till den porr de tittar på - de vänjer sig - och det slutar vara spännande eller upphetsande. Varför? Eftersom deras hjärnors respons på upplevelser av nöje har blivit förlamad.

När en person är upphetsad av porr utsöndrar deras hjärna dopamin, som får dem att må bra. När dopaminet går igenom deras hjärnor lämnar den bakom sig en väg eller bana som skapats av ett protein som kallas Delta-FosB (uttalas delta fos b), som sammankopplar känslan av njutning med att titta på porr. I grunden säger dopamin - "Det här känns bra; låt oss komma ihåg hur man får tillbaka det!" - och Delta-FosB sätter igång med jobbet att bygga en väg i hjärnan som gör det lättare för personen att göra det igen.

Problemet är att när en person upprepar konsekvent att titta på porr översvämmas deras hjärna ständigt av en hög nivå dopamin. En frisk hjärna är inte van vid det, så hjärnan reagerar genom att göra sig av med några av dess dopaminreceptorer, som tar upp det dopamin som släpps. Med färre receptorer kan inte användaren känna dopaminets effekter lika mycket och det porr som används för att göra dem upphetsad börjar verka tråkigt. Det är nu som man börjar prata om porrberoende.  

För att få samma spänning och upphetsning de brukade känna behöver den porrberoende en ännu större ökning av dopamin; och för att få det måste de titta på mer porr, titta på porr oftare, eller titta på mer hardcore material. Det är nämligen inte bara upphetsning som får dopamin att pumpa. Hjärnan släpper det också när den ser någonting nytt, någonting chockerande eller någonting överraskande. 

Det är därför porrberoende personer upptäcker att de ofta söker hårdare och hårdare bilder. Eftersom de har byggt upp en så hög tolerans för upphetsande material, behöver de dessutom kombinera sexuell upphetsning med att släppa ut känslan av aggressivitet för att uppnå effekt. Det är därför som så mycket porr på internet är full av bilder av kvinnor som blir fysiskt skadade. Det är också anledningen till att många porrberoende personer snabbt upptäcker att de börjat se på saker som de egentligen känner avsky för eller som går emot deras värderingar.

Förutom att behöva hårdare material, blir porrberoende personer sugen på porr allt oftare. Detta beror på att medan de överbelastar sin hjärna med dopamin också har byggt upp högre nivåer av Delta-FosB. Ju mer Delta-FosB, desto mer användarens hjärna driver dem att titta på porr, även om de egentligen inte gillar det material de tittar på.

När beroendet fördjupas blir den porrberoende mer impulsiv, vilket gör det ytterligare mer troligt att de ska ge efter för sina begär. När de stöter på en stressande situation blir de mer benägna att känna att de inte har något annat sätt att ta itu med det, annat än genom att vända sig till porr för att få en tillfälliga distraktion från stress. Och det räcker med vanlig vardagsstress för att sätta igång mönstret.
Ju mer de vänder sig till sin drog, desto mer fördjupas nervbanorna i hjärnan som leder tillbaka till att de använder, vilket gör det svårare och svårare att bryta den onda cirkeln.

Känner du att du förlorat förmågan att styra över dit porranvändande? Använder du porr för att få lindring från stress? Ring gärna DBK Sverige för rådgivning 08-654 00 66. Eller mejla till:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar