torsdag 4 december 2014

Minne

Det har sagts att tanken på en tiger inte är själva tigern. På samma sätt är minnet av en händelse inte själva händelsen. Denna sanning kan vara irriterande - speciellt om du någonsin varit i en situation där någon utmanat din version av händelser. Att försvara giltigheten i det man själv minns kan vara svårt men samtidigt nödvändigt för att behålla sitt förnuft och sin självkänsla. Även den mest fördomsfria av oss har en relativt smal syn och varje människas minne är till sin natur bristfällig: Skulle vi uppleva en händelse i vårt avlägsna förflutna i vårt nuvarande sinnestillstånd skulle perspektivet på den variera kraftigt från vårt minne av det. Så hur arbetar vi med vår opålitliga, ombytliga, oberäkneliga och flyktiga minnesprocess?

 Minnen liksom drömmar kommer upp i tanke och bär på en innebörd för vår nuvarande situation. Men minnena kan också bli neurotiska. Har du någonsin återfallit i att spela upp ett förlopp från det förgångna här och nu? En uppspelning här och nu av känslomässigt laddade situationer? Alltså det sättet som någon såg på dig. Tonen i en röst. Det de gjort för att bekräfta eller förneka dig.
Harm eller återupprepad ilska är den ultimata mentala slingan som oftast förstärker en inre konflikt. Att återkalla euforiska minnen som tillfrisknande sexberoende fungerar på samma sätt. Att fastna i en mental eko av att väcka gammal eufori kan vara en fälla som leder till tvångsmässighet och som också förstärker en inre konflikt.


Det krävs övning för att skaka av sig djupt inbäddade tankar, vanligtvis genom att avslöja den nakna sanningen i viktiga minnen med en betrodd bundsförvant. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar