måndag 1 december 2014

GALENSKAP

Det har sagts att en definition av galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annat resultat. Tyvärr känner sig många av oss mer bekväma med galenskap än med psykisk hälsa. 

Oavsett på vilket sätt trauman skapar störningar i livet känner vi igen traumans mörka följeslagare, medan det okända i känslomässig, psykisk, social och andlig hälsa hotar vårt rädsla baserade försvarssystem. Om det fanns problem och dysfunktion som aldrig löstes i vår ursprungsfamilj - om vi inte växte upp i stabilitet och lugn och ro - kommer de mörka följeslagare att dyka upp igen om man inte gör någonting åt dem - och kärlek och sex verkar vara en av dessa mörka följeslagares största spelplaner.

Dysfunktion i familjen – eller hos oss själva – ger naturligtvis unika utmaningar som kräver stöd som alltför ofta saknas hos en person. Det var inte så länge sedan som de som lider av allvarliga psykiska sjukdomar var inlåsta på sjukhus för att aldrig mer få synas eller höras. 

Vi måste arbeta för att övervinna den stigmatisering och missförstånd som finns kring psykisk ohälsa. Det är lätt att förvänta sig för mycket av människor som faktiskt är psykiskt sjuka. Om någon hade ett brutet ben skulle vi inte förvänta oss av henne eller honom att klara av att dansa på dansgolvet. Men om människor upplever psykiska störningar - depression, demens, posttraumatisk stress, eller annan psykisk sjukdom – förväntar vi dem att hålla jämna steg med våra personliga, oftast inlärda standard.


Precis som en fysisk sjukdom kan en psykisk sjukdom vara tillfällig eller livslång. Faktum är att vi alla upplever bortfall av psykiskt välbefinnande i våra liv, inklusive känslomässiga ”strömavbrott”, irrationella tankar och härdsmältor. Det kan vara viktigt att förstå att om det är hysteriskt är det också historiskt - vi blir givetvis reaktiva när tidigare trauman utlöses. 

Vår förmåga att erkänna våra egna tillkortakommanden och vår egen galenskap - tillfälliga eller inte - korrelerar direkt till vår förmåga att acceptera galenskap hos andra utan att drivas till galenskap själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar