fredag 6 september 2013

Ett Hus Med Renoveringsbehov


Följande är en berättelse av en kvinna som går i anhöriggrupp. Jag har fått hennes tillåtelse att publicera den här på min blogg. Jag tycker den visar tydligt vad anhöriga till sexberoende personer har att leva med - hur det känns från början om man ska tillfriskna ihop som par.

Jag hade inte för ett ögonblick tänkt mej ett nytt hus....trivdes alldeles utmärkt med tillvaron utan hus...kände mej fri ,att göra vad jag ville.
Men ödet ville annorlunda, så fort jag såg huset kände jag en förälskelse...allt var exakt som jag drömt om ...glasveranda  öppenspis  utsikt mot havet en lagom vild trädgård.....även rummen i huset kändes välbekanta och trivsamma som om jag bott där tidigare.... Huset hade en lätt sliten charm....jag hade inget val jag flyttade in....
Mina möbler passade in....nya gardiner...lite mattor...kläderna på plats ...
Lyckan var total.
Så levde jag i ett par år, innan upptäckten av mögel i badrummet....hela badrummet....kände mej lurad det här måste ju ha pågått en tid....det kanske fanns mögel redan då jag flyttade in .....många blev dom tårar då jag pendlade med tanken att flytta eller renovera...insåg att allt måste rivas i hela badrummet...kaklas om ....nya rör listan blev lång...ringde en expert som talade om för mej att arbetet skulle ta ett halvår minst...men det skulle bli bra....kanske till och med bättre än innan.....
Det kostade Gud vad det kostade......men det blev tillslut bra....kunde börja hänga in handdukar igen....i början gick jag omkring och sniffade efter mögel,
Det tog ett tag innan jag kunde släppa det helt....men den dagen kom också.
Kände mej åter lycklig..fyllde rummen med blommor ,musik,mat ,vänner.
Jag hade lagt alla mina besparingar på det där förbaskade badrummet...
Kände mej både glad och nöjd att jag vågade det...om det blev bättre vet jag inte men det blev åtminstone lika bra.
Det förflöt en himla massa år där människor kom och gick ..skratt...trygghet..kärlek...jag trivdes i mitt hus.
Ibland fick jag för mej att det luktade mögel...gick omkring och sniffade...inbillning eller kan jag känna en svag doft....ibland blev jag sjuk, då jag fått för mej att visst i helvete luktar det mögel...men jag hittade inget.
Nu hade mögeldoften kommit oftare....det kan inte vara inbillning...jag känner det så tydligt...måste gå ut och få frisk luft ....tänka klart..vad händer om möglet är tillbaka.
En dag tog jag mod och gick ner i källaren....herregud....det var mögel över allt
Kunde knappt andas...vad vad det jag såg....allt var angripet...inte en fläck var ren....allt vändes ut och in på mej....hur hade detta gått till...varför hade jag inte sett eller märkt något....vad ska jag göra ?var ska jag bo? Ville bara fly eller elda upp skiten....jämna huset med marken...gå därifrån utan att vända mej om.
Men jag stod kvar som förstenad kunde inte ta ett steg åt något håll...
Dagen efter tillkallades åter en expert.....denna gång för en ordentlig bedömning av huset....jag ville ha ett ärligt svar från någon som kan sin sak om all typ av mögel....hoppades nästan att han skulle säga att det här lilla vän går inte att göra något åt...då kunde jag packa ihop och flytta..göra mej hemmastadd någon annan stans..men inget mer hus aldrig ett till hus till.
Experten tog tid på sej...han måste se var ursprunget, orsaken till möglets uppkomst börjat någonstans....under den tiden kunde jag inte äta ....allt kom upp igen.....svårt att andas....svårt att tänka...det var ju för fan bara ett hus ...det finns hur många hus som helst....varför bara tänka tanken att hänga sej kvar i detta mögelförgiftade hus....gör dej själv en tjänst...gå därifrån..nu..
Jag Satt länge på bryggan...huset hade aldrig sett så ogästvänligt ut...slitet....kallt.
Jag satt kvar tills solen gått upp...i dags ljuset såg huset fallfärdigt men inte lika ogästvänligt ut....bestämde mej för att prova att sova en natt innanför husets väggar.
Ville inte sova i mitt rum utan tog mitt täcke och la mej i ett rum i en vrå där jag aldrig sovit förut.....jag blev kvar där i veckor eller vad det månader ....minns inte tiden flyter ihop.
Ringer experten -hur ska jag göra. .? Han ber om ett möte ... Han ville berätta hur det ligger till.
Mycket riktigt det är mögel i hela huset från källaren till vinden i alla rum en del har klarat sej undan med bara en fuktskada.
Det går att sanera...det kommer ta ett par år....sen kommer renoveringen...det kan ta opp till fyra år....det blir kostsamt....det finns ingen försäkring för den här typen av mögel angrepp....det finns heller ingen försäkring för att inte möglet kommer tillbaka....
Så.... Vad råder du mej att göra ...? 
Jag tror eftersom du verka trots allt älska detta hus.....så ....en sanering till att börja med vore klokt innan du fattar vidare beslut..
Jag Kände mej tacksam.....för att hitta ett anledning att inte flytta direkt...
Det kändes inte vidare bekvämt att bo kvar i huset under själva saneringen.
Jag kände mej rädd ,sjuk, och förtvivlad......som en skugga av mitt forna jag.
Med tiden så kunde även jag se att möglet bit för bit hade avlägsnats.....
Andningen kändes bättre...jag kunde skratta igen ....maten smakade bättre..
Lusten att träffa vänner kom sakteligen tillbaka.....men livet kändes skirt....
Som om allt hängde på en tunn tråd...saneringen fortgår det tar ett tag till ..jag ser  fram emot att börja med att  renovera...vissa rum är redan klara där har jag börjat möblera och boa in mej,där känner jag mej hemma...ett rum i taget...sa experten,du måste ha tålamod..ett rum i taget....

En anhörig och medberoende.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar