onsdag 10 maj 2017

Del 1: Utveckling av porrberoende

Hjärnforskare har med hjälp av bl a funktionell magnetresonans (fMRI) kommit fram till en viktig slutsats:
Porrberoende personers hjärnor reagerar på exakt samma sätt, i exakt samma områden och i samma utsträckning som hjärnorna hos kokainberoende personer när dessa utsätts för bilder av kokain.

Vi som arbetar på DBK Sverige (www.dbksverige.se) och Cybersex Detox (www.cybersexdetox.se) har länge påstått att människor har lidit av sexberoende i årtionden. Vi har också påstått att fler människor utvecklar sexberoende pga. tillgängligheten i det sexuella material som finns på nätet, smartphones och annan digital teknik. Vi som arbetar med människor som fastnat i digitala sexuella aktiviteter har i många år betraktat cybersexberoende (som ju även innefattar porrberoende) som sexberoendets kokain just på grund av den snabba åtkomstmöjligheten; den oändliga mångfalden; och pga. tillgängligheten - som är 24 timmar dygnet och 7 dagar i veckan. Andra faktorer som påverkar utvecklingen av beroende relaterad till sexuella aktiviteter via nätet är den skenbara anonymiteten och att man kan göra det hemma i vardagsrummet utan större ansträngning. 

Många människor i Sverige är tveksamma till att söka behandling, dels pga. den skam som finns med när man är cybersexberoende (t ex porrberoende) och dels den extra bördan av att ha en sjukdom i hjärnans belöningssystem som fortfarande ses som ett tecken på att man är ”fel”, eller som en ursäkt för dåligt uppförande. Ungefär samma syn som fanns när det gäller alkoholism och annan drogberoende tidigare.

Oavsett vad det är för beroende man utvecklar - drogberoende, spelberoende, sockerberoende, porrberoende eller annat sexberoende - sker det på samma sätt. 

Utveckling av beroende

Att upprepande gånger ägna sig åt samma aktivitet är en del av inlärning. Samtidigt som många människor kan ägna sig åt en mängd olika aktiviteter utan att de ”fastnar”. Du själv kanske har gjort vissa saker om och om igen i ett försök att lära dig något nytt och blivit otroligt frustrerad över bristen på framsteg?

Så varför fästnar människor på just nätporr? 

Varför säger vi på Cybersex Detox att porr är beroendeframkallande? I ett nötskal har det mycket att göra med termen "anknytning” Vi använder denna term för att beskriva hur hjärnan neurokemiskt binder sig till och kommer ihåg hur man reagerar på porr.

Det är inte så mycket själva stimulansen (bilden, videon, upplevelsen, etc.), utan snarare vad som görs med stimulansen. Den initiala upphetsningen, nyheten, och njutningen innebär inte i sig en risk att utveckla beroende - i alla fall inte tills det är bunden till den sexuella upplevelsen (genom onani).

Processen att knyta an till porr kan vara mycket stark eftersom onani och orgasm producerar en kaskad av neurokemikalier och repetition bygger nervbanor för att möjliggöra beteendemönster. Episoderna förstärks ännu mer med andra känslor, inklusive rädsla för att bli avslöjad, det hemliga, chock och nyhetsbehaget. Denna kemiska och hormonella explosion tar inlärning till en helt ny nivå. Folk kommer ofta ihåg sin första orgasm, inklusive var de var och hur det hände, även om den erfarenheten hände för årtionden sedan. Ändå kommer de nog inte ihåg mycket annat om den dagen, såvida det inte var deras bröllopsdag eller händelserna var traumatiska.

Eric Nestler vid University of Texas, har visat hur beroende orsakar permanenta förändringar i hjärnan. Även bara en liten dos av nätporr (eller drog, etc.) producerar ett protein som heter ΔFosB (Delta FosB), som ackumuleras i hjärnceller genom att det löses ut samtidigt som dopamin. Varje gång nätporr används ackumuleras mer ΔFosB tills en genetisk strömbrytare slås om, vilket i sin tur påverkar vilka gener som slås på eller av. Att denna strömbrytare slås om orsakar förändringar som kvarstår länge efter att man slutat använda nätporr, vilket leder till irreversibel skada på hjärnans dopaminsystem. Allt droganvändande och olika beteenden som porranvändning leder till en ackumulering av ΔFosB och samma permanenta förändring i dopaminsystemet. En överbelastning av ΔFosB utlöser utvecklingen av beroende.  

Sensibilisering - första steget i att utveckla porrberoende
Denna inlärningsprocess - eller prägling - heter sensibilisering. Ordet sensibilisering innebär att varje gång man utsätter sig för en specifik stimuli (porr, i det här fallet) blir man mer och mer uppmärksam och sugen på just det stimuli. Till slut utvecklar man en slags ”överkänslighet” för porr. Som beroende upplever man begär, eftersom hjärnan blivit sensibiliserad för upplevelserna i porr. 

Sensibilisering är alltså första steget till att utveckla porrberoende och när sensibilisering utvecklas, behöver man mindre och mindre porr för att uppleva ett intensivt begär eller oemotståndligt sug. 

Sensibilisering leder till en ökad upplevelse av att ”Jag måsta ha”, men inte nödvändigtvis att man gillar det. Det är ackumuleringen av ΔFosB, orsakad av exponering för porren som leder till sensibilisering. 

Tolerans 

Detta skiljer sig från tolerans. Tolerans utvecklas när man väl är beroende och innebär att den beroende behöver mer och mer porr för att få samma må-bra effekt.

Tolerans sker när hjärnan reagerar på ett ovanligt stor förekomst av dopamin (och därmed ΔFosB) genom att stänga av dopamin receptorer. Detta innebär att man måste ha mer porr för att uppnå samma effekt.   

Kommer du ihåg påståendet att porrberoende människor knyter an till porren neurokemiskt? Hjärnkemi spelar alltså en viktig roll för att skapa nervbanor som i sin tur skapar beteendemönster och utlösare som får en person att engagera sig i specifika beteenden. En av de viktigaste kroppsegna kemikalier som är viktig i detta sammanhang är dopamin.

Dopamin

Dopamin är en av hjärnans superhjältar eftersom den har så många kraftfulla uppgifter.

Om någon kunde tömma dig på din dopamin, skulle det vara värre än att sitta i en fängelsehåla fylld av kryptonit för Stålmannen. Han skulle inte kunna göra någonting. Han kanske inte ens skulle äta eller dricka.

Dopamin fokuserar din uppmärksamhet på vilken uppgift som helst och motiverar dig framåt.

Det aktiverar eller förbättrar de delar av vår hjärna som har att göra med belöning och som får oss att må bra, och det spelar också en viktig roll för minnet. Det hjälper oss att komma ihåg vad som är viktigt i vår miljö och att komma ihåg det lämpliga svaret på olika stimuli, enligt bioneurologen Dr. Williams Struthers.

Dopamin ”ger näring till båda det spännande i, och det viktiga i att möta behov" skriver han i Wired for Intimacy: How Pornography hijacks the Male Brain. Därför frigörs dopamin som svar på alla droger, och spelar en roll i många störningar som påverkar motivation och uppmärksamhet som tvångssyndrom och beteendeavvikelser.

I huvudsak hjälper dopamin hjärnan att komma ihåg vad som är intressant och hur man ska svara an på det. Det fokuserar sinnet på en specifik uppgift medan andra bekymmer ignoreras och säger ungefär - "Hallå där, gör det nu!" Det ger en neurologisk belöning som känns bra och hjälper oss att åtrå mer av samma aktivitet.

Utan tvekan är dopamin antingen en superhjälte eller en superfiende, beroende på om en aktivitet påverkar en person positivt eller negativt.Del 2 av denna artikel kommer om ett tag! För att bättre förstå hur kroppsegna kemikalier möjliggör sexuellt lärande, kommer del 2 att ge en grundläggande listan över dessa kemikalier och de roller de spelar. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar