lördag 2 maj 2015

DEL 10 - PORR DEN NYA DROGEN

PORR VIA INTERNET GER NÄRING TILL ENSAMHET

(Artikeln i sin helhet kan ses som egen sida här till höger. Om du är intresserad av den forskning som artikelserien bygger på finns den på http://sexberoendeutbildning.blogspot.se.)

Ju mer pornografi en person konsumerar desto svårare blir det för dem att bli upphetsad av en verklig person eller vara i en verklig relation. Som ett resultat börjar många porranvändare känna att det är något fel med dem; de kan inte längre vara sexuellt upphetsad av en verklig person, än mindre bygga upp och underhålla en djup intim relation med en annan.

Ur ett affärsperspektiv har porrindustrin en ganska smart grej på gång. Deras produkter erbjuder användarna tillfällig lättnad från ångest, depression och ensamhet i utbyte mot att göra samma problem mycket värre på lång sikt. Det funkar riktigt bra för dem, eftersom ju sämre kunderna mår - ju mer ångesten och isoleringen växer - desto större anledning har de kunderna att fortsätta använda porr. Däremot är slutresultatet för användaren inte alls så trevligt.

"Varje gång [en person] tillbringar mycket tid med den vanliga porranvändningscykeln blir det svårare att undvika att det är en deprimerande och förnedrande upplevelse, som ger näring till självförakt", säger Dr Gary Brooks, en psykolog som har arbetat med porrberoende personer de senaste 30 åren.

Ju mer porr via internet en person konsumerar desto mer deras hjärna kopplar samman sexuell upphetsning med porrens fiktiva fantasier (se gärna: Del 2 – PORR FÖRÄNDRAR HJÄRNAN) - och desto svårare blir det för dem att bli sexuellt upphetsad av en verklig person eller att vara i en verklig relation (Se gärna: Del 6 – PORR DÖDAR KÄRLEK).

Som ett resultat av detta börjar många porranvändare uppleva att det är någonting fel med dem; de kan inte längre bli sexuellt upphetsad av en verklig person, ännu mindre knyta an på en djup personlig nivå.

Författaren och politiska aktivisten Niomi Wolf har rest över hela USA för att prata med studenter om relationer. "När jag tar upp frågan om porr och ensamhet nedstiger en djup, sorglig tystnad i föreläsningssalen som kommer från båda de unga männen och de unga kvinnorna", säger hon. "De vet att de är tillsammans men ensamma... och att (porren) är en stor del av denna ensamhet. Vad de inte vet är hur man tar sig ur det."

Studier har visat att när människor engagerar sig i en pågående mönster av att ”dölja sig själv" - vilket är vad de faktiskt gör när de hemlighåller för sina vänner och familjemedlemmar saker de inte är stolta över, skadar det inte bara deras relationer och får dem att känna sig ensamma. Det gör dem också mer sårbara för allvarliga psykiska problem. För både manliga och kvinnliga porrberoende personer åtföljs deras användande ofta av problem som ångest, negativ kroppsuppfattning, dålig självkänsla, relationsproblem, otrygghet, och depression.

I porr lär man sig att både män och kvinnor inte är värda något mer än summan av sina kroppsdelar, och hur mycket sexuell njutning de kan erbjuda. Huruvida porranvändarna gillar det eller inte, smyger sig dessa uppfattningar in i hur de ser på sig själva och andra människor i verkliga livet. Ju svårare det är för användaren att se sig själv och andra som något mer än sexobjekt, desto svårare är det att utveckla riktiga relationer.


"Det finns ett sätt att uppleva sexuell upphetsning som är motsatsen till närhet." sade Brooks. "I bästa fall kan den hanteras något så när av en del människor, men för de flesta skapar det en barriär som förgiftar relationer." 

Har ditt porranvändande lett till isolering och ensamhet? Har du problem att vara sexuell i verkligheten? Börjar du känna av ångest, depression och negativ självkänsla pga. ditt porranvändande? Ring gärna DBK Sverige 08-654 00 66 för rådgivning! Eller mejla till info@dbksverige.se 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar