måndag 23 februari 2015

Angående inslag om sexberoende på TV4 Nyhetsmorgon

De flesta vet om att jag arbetar med sexberoende och anhörigtrauma. Det kanske inte är lika känt att jag även är ordförande i ESATs etikkommitté (European Sex Addiction Therapists). I min egenskap av ordförande tar jag bl.a. emot anmälningar om etikbrott. Sista tiden har vi i etikkommittén fått in anmälningar av 6 personer om allvarliga etikbrott på Absolutions, en verksamhet som säger sig behandla sexberoende. Dessa etikbrott är så pass allvarliga att jag nu väljer att skriva om detta offentligt. 

Var det någon som såg inslaget med en sexberoende kvinna i TV4 Nyhetsmorgon igår söndag? Det handlade om sexberoende och kärleksberoende? Där vi i etikkommittén även lyckades få in Roger Nilsson efter ganska mycket påtryckning på Nyhetsmorgons redaktion (stort TACK till Roger för att du ställde upp!)? Var det någon som reagerade på hennes vilsenhet kring de frågor som ställdes? Att hon skulle vara expert på sexberoende föll ju plat? Det gjorde jag. Jag kände mig oerhört ledsen å hennes vägnar. Hon fick alldeles för mycket ansvar att bära i programmet. Låt mig förklara varför jag reagerade så! 

I slutet på 2013 fick jag reda på att Tomas Ristrand – VD på Absolutions hade en sexuell relation med en kvinnlig patient. Denna patient visade sig vara samma tjej som var på TV4:a nyhetsmorgon… Men nu är historien helt omskriven och hon och Tomas är ett par som ”hittat varandra i tillfrisknandet”. Nu var hon helt plötsligt expert på sexberoende och kärleksberoende. Den sanna historien sas det givetvis ingenting om... Vi lyckades som sagt få väck honom ur programmet igår (med nöd), men tyvärr inte henne.

ESAT har alltså sedan några veckor tillbaka tagit emot 6 anmälningar om etikbrott på Absolutions. Dessa anmälningar har vi skickat till redaktionen för TV4 Nyhetsmorgon, samt andra media där paret förekommer. Jag tror inte att redaktionen på TV4varit medveten om hur det ligger till förrän vi ringde dom. Även de har förts bakom ljuset.
Jag hoppas innerligt att tjejen på Nyhetsmorgons inslag kan hitta hjälp att ta sig ur sin fantasivärld, som ju är ett tydligt symptom på kärleksberoende (se ävenhttp://eriksundby.blogspot.se/p/karleksberoende.html?m=1), och hjälp att ta sig ur en oerhört destruktiv relation som bygger på sexuell och känslomässig utnyttjande av henne som patient.


2 kommentarer:

 1. Hej! Vad var det för anmälningar? Min sambo går till grupp terapi för sexberoende hos Absolutions. Efter nästan tre månader fortsätter hon med sitt beroende men säger att hon har gjort några små steg framåt. Det vore toppen att höra mera detaljer on anmälningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Orlando

   Ägaren för Absolutions blev anmäld för etikbrott till European Sex Addiction Therapists (ESAT), som är en intresseorganisation för terapeuter och behandlare som arbetar med sexberoende och anhörigtrauma.
   ESAT tillhandahåller bl.a. en etikregelsystem som dess medlemmar förbinder sig att följa. Detta är förmodligen varför anmälningarna gick ditt, även om Tomas Ristrand inte är medlem. Etikbrotten handlade om att ha en sexuell relation med en patient.
   För mer information i detta ärende kan du själv kontakta ESAT via deras blogg:

   http://europeansexaddictiontherapists.blogspot.se

   Vänligen,
   Erik Sundby

   Radera